Indoor viskwekerijen

Welkom op mijn blog! Na al heel wat verteld te hebben over het kweken van vis buitenshuis, wil ik het vandaag graag hebben over viskwekerijen binnenshuis. Indoor-visteelt is het alternatief voor het kweken van vis in een kooisysteem buitenshuis. Met de opkomst van technologische vooruitgang, is het kweken van vis binnenshuis mogelijk geworden. Uiteraard met behulp van de juiste controle in de productiemethoden. Indoor-visteelt is vaak zeer geavanceerd en biedt in sommige gevallen zelfs de mogelijkheid om visafval automatisch in te zamelen en te verwerken tot gewasbemesting. Maar er zijn voordelen en nadelen aan het kweken van vis binnenshuis. Dewelke die zijn, lees je hieronder:

De voordelen van indoor-viskwekerijen

Bij het kweken van vissen binnenshuis, worden de vissen beschermd tegen roofdieren en allerlei weersveranderingen. Sommige voordelen van viskwekerijen buitenshuis gelden ook voor de indoor-teelt, zoals: vissen worden vaak sneller geproduceerd door een optimale temperatuurregeling, een betere waterkwaliteit en voedingspraktijken. De temperatuurregeling van het water is uiteraard nog makkelijker aan te passen of te verbeteren bij indoor-viskwekerijen. Het kweken van vis binnenshuis wordt vaak ook als milieuvriendelijker beschouwd omdat het minder water vereist en minder afval produceert. Het verlaagt ook aanzienlijk de ontsnappingskans van de vissen. Wanneer ze buitenshuis gekweekt worden en ontsnappen, belanden ze tussen de wilde vispopulaties.

Een indoor-viskwekerij heeft ook niet zoveel ruimte nodig, wat dan weer de kosten voor onderhoud en andere werkzaamheden naar beneden haalt. Tevens bieden ze een grotere flexibiliteit voor facilitaire locaties, wat transportkosten kan besparen als bepaalde faciliteiten zich bijvoorbeeld in de buurt van markten bevinden.

De nadelen van indoor-viskwekerijen

Bij viskwekerijen binnenshuis lopen uiteraard de kosten voor elektriciteit hoger op dan bij de kwekerijen die zich buitenshuis bevinden. Vaak vereist een indoor-kwekerij ook een infrastructuuropzet die een aanzienlijk groter startkapitaal vraagt. Een laatste nadeel is: vissen die binnenshuis zijn grootgebracht, zijn vleesetende soorten, waarvoor grote hoeveelheden andere vissen moeten worden gevangen en geleverd om hen een optimaal dieet te geven. Ook dit kan de kosten in het runnen van een viskwekerij binnenshuis flink de hoogte induwen.

Conclusie

Als we de voor- en nadelen vergelijken van indoor en outdoor viskwekerijen naast elkaar leggen, dan denk ik dat we kunnen besluiten dat een kwekerij buitenshuis voordeliger en beter is. Maar een indoor-kwekerij hoeft ook niet meteen groots gezien te worden. Je kan ook klein beginnen en nadien verder uitbouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *