De verschillende soorten viskwekerijen

Viskwekerijen zijn een vorm van aquacultuur, waarbij de viskwekerij vis kweekt in tanks of binnen omheiningen voor menselijke consumptie. Naast indoor viskwekerijen, zijn er verschillende methoden die gebruikt worden in de buitenlucht. Hieronder vind je een korte samenvatting.

Het kooisysteem

Bij deze methode worden kooien met vis gebruikt die in meren, vijvers en oceanen worden geplaatst. Deze methode wordt ook veelal offshore-kweek genoemd. Vissen worden bewaard in de kooiachtige structuren en worden “kunstmatig gevoed” en geoogst. De kooimethode in de visteelt heeft in de loop van de jaren talrijke technologische vooruitgangen geboekt, vooral met het verminderen van ziektes en milieukwesties. De grootste zorg van de kooimethode is echter dat vissen ontsnappen.

De vijversystemen en samengestelde viscultuur

De basisvoorwaarde voor deze methode is om een ​​sloot of een vijver te hebben die water vasthoudt. Dit is een uniek systeem omdat vis op een klein niveau kunstmatig wordt gevoed en het afval van de vis vervolgens wordt gebruikt om de velden van de boeren te bemesten. Op grotere schaal, meestal in vijvers, is de vijver zelfvoorzienend omdat het planten en algen voor visvoer omvat.

Samengestelde viscultuur is een soort visteelt die zowel lokale vissoorten als geïmporteerde vissoorten in eenzelfde vijver naast elkaar laat leven. Het aantal soorten is afhankelijk, maar vaak gaat het om meer dan zes vissoorten in een enkele vijver. De vissoorten worden altijd zorgvuldig gekozen om ervoor te zorgen dat soorten naast elkaar kunnen leven ​​en de concurrentie om voedsel vermindert.

Recyclingsystemen

Geïntegreerde recyclingsystemen worden beschouwd als de beste methode voor een “zuivere” viskweek. Deze benadering maakt gebruik van grote plastic tanks die in een broeikast worden geplaatst. Hydroponic bedden worden dichtbij de plastic tanks geplaatst. Het water in de plastic tanks wordt gecirculeerd naar de hydroponic-bedden, waarbij de visafval zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen die in de hydroponic-bedden worden gekweekt. De meeste soorten planten die in de hydroponic-bedden worden gekweekt, zijn kruiden zoals peterselie en basilicum.

Doorstroomsysteem

Bij deze methode worden sportvis soorten opgewekt uit eieren en in streams gezet en vervolgens vrijgelaten.

De verschillende vissoorten die worden gekweekt op viskwekerijen zijn: zalm, karper, tilapia, meerval en kabeljauw.

Werktuigen voor aquacultuur

De benodigde werktuigen kunnen variëren van voeders, filtratiesystemen, broederijbenodigdheden, verwarmings- en koelsystemen, verlichting, hydrocultuurapparatuur, pvc-buizen, roofdiercontrole, tanks en waterbehandelingsproducten, om er maar een paar te noemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *