Wat je moet weten over duurzame viskwekerijen

De meest voorkomende vorm van aquacultuur is de visteelt in netten of kooien die zijn verankerd aan de zeebodem in de oceaan nabij de kust. Er zijn ook gesloten systemen van tanks of vijvers die op water drijven of op het land opereren. Verschillende organisaties schatten dat meer dan 600 soorten vissen wereldwijd worden geproduceerd in een verscheidenheid aan aquacultuursystemen in zoet- of zoutwater.

Omega 3

Hoewel vissen bekend staan ​​om de voordelen van omega-3-vetzuren, produceren ze zelf geen omega-3’s. Het zijn de microscopische algen die in zoet of zout water leven die ze produceren. Herbivore vis en voedervissen zoals sardines, ansjovis en haring verkrijgen omega-3 vetzuren door het eten van de microalgen. Grotere vleesetende vissen zoals zalm of zeebaars eten dan de voedervis. Omdat zalm en andere populaire vleesetende vissen omega-3 vetzuren nodig hebben om te groeien, bestaat het visvoer dat traditioneel wordt gebruikt voor deze soorten, 30 tot 50% uit vismeel (gemalen vis) en visolie. Meer dan 50% van de visolie in de wereld wordt gebruikt in visvoer voor gekweekte zalm.

Dit is dan ook de reden waarom aquacultuur de reputatie heeft de natuur te schaden. In 1997 kostte het bijna drie ton voedervis om een ton zalm te produceren. Een derde van de wereldwijde visoogst gaat nog steeds naar het maken van vismeel en visolie. Als gevolg hiervan worden voedervissen overbevist en zijn sommige populaties uitgestorven, wat gevolgen heeft voor het hele voedsel web omdat grotere vissen ervan afhankelijk zijn voor voedsel.

Hoe de visteelt duurzamer werd

Eén strategie voor duurzamer vissen houdt het verplaatsen van de aquacultuur naar de open oceaan in. In de oceaan is het water ongerept en zijn de stromingen sterk en stabiel genoeg om de viskwekerijen te ontdoen van visafval en ongedierte zoals zeeluizen door een voortdurende spoeling. De open oceaan biedt gekweekte vissen een meer consistent zoutgehalte en temperatuur. Dit betekent dat de vissen minder gestrest zijn en minder kwetsbaar voor ziekten, wat een betere groei bevordert en de behoefte aan antibiotica of vaccins minimaliseert.

Recirculatiesystemen

Aan land, zoals de viskwekerijen in de Nevada-woestijn, gebruiken sommige viskwekerijen recirculatiesystemen om hun water te recyclen. Recirculatiesystemen gebruiken 100 keer minder water per kilo vis dan traditionele landsystemen. Bovendien kan de waterkwaliteit continu worden bewaakt, wat het risico op ziekte en de behoefte aan antibiotica vermindert. Denemarken is de leider in het gebruik van recirculatiesystemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *